Nieuws
Door Katja Bouwmeester
april 6, 2019
 
Blog: Wat politierechercheur, journalist en werken bij Axis voor mij gemeen hebben

Als nieuwe collega van Axis into Management stel ik me graag aan jullie voor. Ik werk als Senior Communicatie adviseur voor Axis zelf en ben ook beschikbaar voor interim opdrachten op het terrein van organisatieontwikkeling en verandercommunicatie. In mijn blog hieronder kun je lezen wat me drijft in mijn werk.

“Ik wist het al vroeg in mijn tienerjaren: politierechercheur, journalist of de sportacademie volgen. Dat wilde ik. Waar anderen bij het ophalen van hun middelbareschooldiploma nog in het duister tasten over hun studiekeuze, had ik keuzes te over. Maar alle drie de opleidingen volgde ik uiteindelijk niet. Bij de Politieacademie rolden ze met hun ogen toen ik antwoordde op hun vraag “Hoe neem jij de roltrap?” Met twee treden tegelijk meneer! Of ik over een paar jaar wilde terugkomen met iets meer geduld (en waarin ook las: met iets minder eigengereidheid en een beetje meer volgzaamheid). M’n ouders praatten me, een van de zeldzame keren dat ze zich tegen mijn keuzes aan bemoeiden, de sportacademie uit het hoofd. Met een schrikbeeld van eeuwig lesgeven aan klierige jongens en verveelde meisjes die bang waren om een nagel te breken. Voor de School voor Journalistiek te Utrecht werd ik tweemaal uitgeloot en ik besloot me als voorbereiding op de ‘derde maal is binnen’ alvast te vestigen in Utrecht. Waar ik in dat verloren jaar mijn propedeuse voor Kunstgeschiedenis wilde halen. Art criticism leek me wel wat. Maar ik werd verliefd op deze studie en liet ook de School voor Journalistiek aan me voorbijgaan.

Toch laten je passies zich niet verloochenen. Ik rolde na mijn bul snel de (marketing)communicatie en interne communicatie in en bij alle werkgevers gaf ik ook leiding aan bedrijfsjournalisten. Ik werkte bijna vijf jaar bij de Politieregio Utrecht en haalde alsnog een graad in (sport)lesgeven.

Terugkomen bij waar je al was

Eind 2017 nam ik de tijd om eens na te denken over wat ik nu wilde worden als ik groot zou worden. Ik realiseerde me dat in mijn voorgenomen keuzes van vroeger en de banen die volgden, ik een duidelijke rode draad kon ontwaren. ‘Het èchte verhaal’.  Als hoofd Communicatie kwam ik altijd bij organisaties binnen als de spreekwoordelijke  5-voor-12 situatie al was gepasseerd en flinke koerswijzigingen op stapel stonden. Het echte verhaal ophalen bij medewerkers èn vertellen, als een rasechte journalist of speurneus bleek een van mijn sterkste kwaliteiten te zijn. Naast de drive om altijd te verbeteren en bij te leren (ook bij mijn teamleden) beleef ik hier het allermeeste plezier aan. Als ik de vinger precies op de (zere) plek kan leggen, achterhaal wat er werkelijk aan de hand is en daar woorden aan mag geven, dan gaat werken gewoon vanzelf.

Inmiddels ben ik zelf in transitie en laat ik mijn praktijkervaring op het gebied van ‘change’ aanvullen met de opleiding Interventiekunde bij het Balkon en kan ik mijn diploma voor de mastermodule ‘Psychologie en Verandermanagement’ aan de muur hangen.

Voor nu werk ik tot de herfst bij Axis into Management. Om hun echte verhaal naar boven te krijgen en beter te vertellen, en voel ik me bijzonder thuis bij hun drive om in organisaties ‘alles op tafel te krijgen’ om zo de medewerkers en de resultaten te ontwikkelen”.

Deze zomer ontwikkelen we een nieuwe site waar we meer echte verhalen vertellen, over wat onze bijzondere theorie en aanpak ‘common sense’ concreet bijdraagt in de verbetering van organisaties en in de ontwikkeling van de deelnemers aan onze Leiderschapstrainingen. Feedback? Idee? Wil je zelf geïnterviewd worden? Laat het Katja Bouwmeester weten!

 
 
* verplicht