Door Peter van Poppel
oktober 27, 2019
 
Kernwaarde Nieuwsgierig

Onze vier kernwaarden Moedig, Nieuwsgierig, Menselijk en Meesterschap vormen de meetlat waarlangs wij de koersbepaling van onze organisatie en ons handelen toetsen. Eigenlijk kun je ze als ons DNA beschouwen.
Peter van Poppel vertelt wat de kernwaarde Nieuwsgierig betekent voor Axis into Management en welke waarde hij hecht aan ‘nieuwsgierig’ in zijn leven.

Nieuwsgierig zijn zonder oordeel, met een neutrale instelling, vormt het fundament van ons werk. We helpen organisaties in hun ontwikkeling en managers in hun leiderschap. Dan is een gezonde dosis nieuwsgierigheid nodig om tot de kern te komen. Geen nieuwsgierig – aagje- nieuwsgierig maar oprechte interesse in de ander. Ik merk dat als ik mijn mening opschort en de andere kant van de dialoog mijn echte interesse ervaart veel meer informatie komt opborrelen. Mensen willen graag delen en meedenken. Zo ontstaat in de observerende fase al beweging.
Bij Axis into Management laten we niet los bij het eerste antwoord. We vragen door omdat we de werkelijke beweegredenen willen weten. Zit er misschien nog een probleem achter het probleem? We krijgen vaak te horen dat onze intakes van opdrachten al halve adviesgesprekken blijken te zijn. Omdat samen het probleem goed leren begrijpen al leidt tot een ander perspectief. En met onze ervaring in transities en complexe vraagstukken weten we inmiddels ook wel wat de meest impactvolle vragen kunnen zijn.

Eerlijk over nieuwsgierig zijn
We willen groeien als Axis into Management: meer opdrachten en meer collega’s. En onze visie en methodiek ‘common sense’ laten bloeien. Hoe moeten we die ambitie aanpakken? We kwamen erachter dat het intern wel schortte aan oprechte nieuwsgierigheid naar onze eigen organisatie en collega’s. We zien elkaar niet vaak, iedereen zit altijd extern op een opdracht. Elkaar niet genoeg kennen werkt niet bevorderlijk als je met elkaar wilt bouwen aan ambities.
Daar werken we hard aan en doen we nu beter. Recent vroeg collega Werner aan mij waarom wij elkaar vaak in de haren zitten. Die vraag klonk en voelde zo oprecht nieuwsgierig dat ik alleen maar open en authentiek wilde antwoorden. Daar kwam een mooi gesprek uit voort. We zitten nu samen bij een opdrachtgever.

Nieuwsgierigheid bodem voor leren
Ik ben zelf vrij extern gericht en als gevolg daarvan stel ik nu eenmaal veel vragen. In mijn persoonlijke leven ook. Collega Jasper leest een management boek per week, ik stel vragen om zelf van te leren.

 

 
 
* verplicht