Maak kennis met een andere manier van denken om transities succesvol aan te pakken

Systeemdenken en Leiderschap

Complexe vraagstukken en transities vragen een andere manier van kijken, denken en doen. Een andere mindset. En die andere manier gaat ons niet makkelijk af. In een  interactief dagdeel ontdek jij welke mindset jij en jouw organisatie hebben, en weet jij wat je kan doen om diepgaande veranderingen en complexe vraagstukken anders en dus succesvol aan te pakken. 

Psychloog Daniel Kahneman beschrijft het uitstekend in zijn boek Thinking fast and slow: ons primaire (lineaire) denksysteem is intuïtief, snel, automatisch, emotioneel, gebaseerd op eerdere ervaringen en ook.. foutgevoelig.
Dit systeemdenken-1 heeft waarde bij eenvoudige vraagstukken en wanneer er chaos is en is tevens ons ‘voorkeur denken’. We zetten het vaker in dan we zelf beseffen. We zien onszelf graag als rationele wezens maar de werkelijkheid duidt anders.
Het aanzetten van het secundaire denksysteem vereist veel meer tijd en moeite van onze hersenen en gaat dan ook langzamer. In dit systeem-2 analyseren en redeneren we meer op basis van feiten, werken we bewuster en zetten we onze logica meer in. En daar houden we niet van, het kost ons namelijk veel energie.

In een VUCA wereld en bij de ambitie om ingrijpend te veranderen is het echter onmogelijk om alleen ons denksysteem-1 aan te zetten. Je werkt immers aan iets totaal nieuws, iets onbekends, waarin je nihil ervaring hebt en je intuïtie je vaak geen stap verder brengt.

Wat levert deze workshop je op?

 • inzicht in jouw voorkeurs denksysteem en de context waarin je werkt
 • kennis van welke denksystemen geschikt zijn voor welke vraagstukken
 • praktische handvatten voor het organiseren van complexe transities
 • je gaat met een andere mindset naar huis

Voor wie?

Managers die innovatietrajecten leiden, teams wendbaarder willen maken, diepgaande veranderingen willen zien slagen.

 
Inschrijven voor de training

Systeemdenken en Leiderschap -

 

Selecteer een startdatum

  Bedrijfsgegevens

   

   

  Persoonsgegevens

   


   
  * verplicht