Samen ervaren hoe ver je bent in je Agile transitie. En welke stappen je nu kunt nemen.

Speel de game ‘How Agile are you?’
Common Sense Management Framework

Veel bedrijven maken momenteel de transitie door naar een Agile organisatie. We horen regelmatig dat je er niet meer bij hoort als je niet Agile bent en dat bedrijven ten dode zijn opgeschreven als ze niet heel snel mee gaan in deze ontwikkeling. Een andere groep denkt dat het niet zo’n vaart zal lopen en als je maar hard genoeg roept dat je Agile bent, dat dat dan wel voldoende is om er voorlopig van af te zijn. Nog een andere groep managers neemt deze organisatieontwikkeling serieus en zij stellen zichzelf heel goede vragen als: “Is mijn bedrijf nou echt ten dode opgeschreven of is het een hype die wel weer over waait? Wanneer werkt mijn organisatie nu echt Agile? En: Waar sta ik nu eigenlijk in mijn reis naar een Agile organisatie?” Het toegankelijke spel ‘How Agile are you?’ dat collega Jan Sake Kruis een paar jaar geleden met het Agile Consortium ontwikkelde, biedt verbluffende inzichten op deze vragen.

Agile is de populaire Engelse term voor wendbare organisaties en is vooral bekend in de software ontwikkeling. En hoewel het agile gedachtengoed ook is doorgedrongen buiten de IT zoals onderwijs en zorg, zijn de achterliggende principes en de manier van denken onder andere noemers al veel breder bekend. Zo heeft Bob Marshall het in zijn Rightshifting model over ‘Synergistic organisations’ en wordt de term ‘Netwerk regime’ gebruikt door Herman Kuipers et al. in hun boek ‘Het nieuwe Organiseren, alternatieven voor de bureaucratie’.
Het spel ‘How Agile are you?’ is gebaseerd op al deze bronnen en geeft daardoor een zeer breed perspectief op de organisatie. Het spel is door deze brede basis geschikt voor alle soorten organisaties en kan jou helpen bij de vraag hoe ver je moet en wilt gaan binnen jouw eigen context.

Agile: hoe zit jij er eigenlijk in?
Het spel ‘How Agile are you?’ geeft inzicht in de mate van wendbaarheid van een organisatie. Het is echter geen assessment in de traditionele zin van het woord. Bij traditionele assessments wordt aan de hand van zo objectief mogelijke criteria gemeten waar je staat. In dit spel gaat het veel meer om de subjectieve mening van alle deelnemers. Er komt ook op tafel hoe jouw collega’s over Agile denken, hoe belangrijk ze het onderwerp vinden en hoe ze de relatie zien met de uiteindelijke bedoeling waartoe ze samen zijn in het bedrijf. Hierdoor nemen zowel het aantal als de kwaliteit van mogelijke handelingsalternatieven sterk toe. Het is evident dat dit van cruciaal belang is voor het succes van de verandering, die je samen wilt gaan doorvoeren.

Hoe gaat spelen we het spel?
Aan de hand van 42 stellingen wordt door iedere individuele deelnemer op 7 verschillende categorieën een eerste inventarisatie gedaan. Hierna helpt de begeleider- in te huren bij Axis into Management-  de deelnemers om de overeenkomsten en verschillen van opvallende uitkomsten met elkaar te bespreken. We creëren met elkaar een beeld over waar je als team of als organisatie staat en je krijgt inzicht in hoe jouw collega’s erover denken.
Bij Axis into Management noemen we dit het ontwikkelen van gemeenschappelijk begrip. Pas als dit gemeenschappelijk begrip er in voldoende mate is, als het bekend is bij alle deelnemers, kun je gaan denken aan interventies om te gaan veranderen.

Agile werken en Common Sense Management Framework. Hoe zit dat?
Het Common Sense gedachtengoed van Axis into Management past hier heel goed bij, omdat autonomie, vrijheid van handelen en het maken van afspraken op basis van wederzijdse instemming de basis vormen voor het ontwikkelen van vertrouwen. Waar een wendbare organisatie nog een vaste structuur kent is dat in een hyperflexibel netwerkregime niet meer het geval. Bob Marshall noemt deze meest effectieve vorm van organiseren chaordic, een samentrekking tussen chaos en orde en dat is precies wat het is. Van buiten lijkt het een chaos, maar als je goed kijkt ontdek je de orde waar alles op drijft.

Even praktisch
Wil je dit spel ook een keer spelen met jouw team? Als je midden in een Agile transitie zit of als je van plan bent om hier mee te gaan starten en je wilt ontdekken waar je staat en naar toe wilt, neem dan contact op met Jan-Sake Kruis.
Jan – Sake verzorgt workshops van een paar uur waarin je het spel speelt en inzicht krijgt, tot workshops van een hele dag waarin we samen een aantal interventie opties formuleren en uitwerken en waar je de volgende dag direct mee aan de slag kunt.
Daarom kunnen we hier geen vaste prijs geven voor de begeleiding, dat doen we graag in overleg met jou.

Natuurlijk kun je het spel ook zelf aanschaffen. Voor leden van het Agile Consortium kost het spel € 50,– excl. verzendkosten. Voor niet -leden € 100,– excl. verzendkosten. Het spel komt in jouw bezit door Jan – Sake een mailtje te sturen.
Het is ook mogelijk om door Jan- Sake getraind te worden om het spel zelf veelvuldig te spelen in je organisatie.

Nog meer weten?
In het uitgebreide artikel van onze Agile Master Jan- Sake Kruis vind je nog meer informatie op welke theorie hoe het spel is opgebouwd en wat het teweeg brengt in de praktijk.

 
 
 

Jan-Sake Kruis

Organisatieontwikkelaar - Agile master & coach - trainer- mens
Inschrijven voor de training

Speel de game ‘How Agile are you?’ - Common Sense Management Framework

 

    Bedrijfsgegevens

     

     

    Persoonsgegevens

     


    Gerelateerde trainingen

    Workshops Leidinggeven

    Leiderschap voor Product Owners en Scrum Masters

    Hoe neem je de leiding buiten je team?
    Jij en je team werken Agile maar de organisatie nog niet (helemaal). Hoe kan jij je mandaat als Product Owner en Scrum Master versterken en uitbouwen? Leer in onze twee daagse workshop hoe jij optimaal…
    Eerstvolgende training
     
     

    Hoe we werken

    Wij ontwikkelen krachtige en levendige organisaties. Axis Into Management heeft daarvoor een ‘eigen-wijze’ leiderschapsvisie en managementmethode ontwikkeld. Een praktische aanpak…
    Jan Pompe heeft in 2003 de basis gelegd met een aanpak om systematisch gemeenschappelijk begrip te ontwikkelen als methode van leidinggeven. Dit is door Axis…
    Lees verder
     

    Aanharken en afhaken. Hoe stel je een Agile organogram op?

    Mijn eerste associatie met het woord ‘hark’ is, vreemd genoeg, een kinderboek. In ‘Het wereldje van Beer Ligthart’, van Jaap ter Haar, valt de hoofdpersoon…
    Lees verder
     

    Agile vergt moed en nieuwsgiergheid

    Common Sense Management Framework
    “We gaan Agile implementeren in onze organisatie.” Ik krijg altijd ontzettende jeuk van deze uitspraak en ik heb me lang afgevraagd waarom. Dat is toch…
    Lees verder
     
    * verplicht