Peter van Poppel
Organisatieontwikkelaar - interim manager - mens
Wie is Peter en over welke talenten beschikt hij?
Na het gymnasium rondt Peter zijn studie Natuurkunde af en start bij CBS. Al snel heeft de IT omgeving en Agile en scrum wekken zijn aandacht en vormt de kern van zijn werk en opleidingen tot vandaag de dag.
Als Peter aan het eind van zijn studie een tijd in een tehuis voor geestelijke en lichamelijk gehandicapten werkt stapt hij voor het eerst uit de wereld ‘van de rede en logica’ zoals hij zelf zegt. “Ik ontdekte dat je geen intellect of redenatie nodig hebt om verbinding te maken met mensen waar je op het eerste oog niets mee hebt. Daar is de basis gelegd voor het besef dat het juist interessant is dat iedereen uniek is en heb ik oordeel loos leren kijken. Een gesprek heeft pas waarde als je je gesprekspartners als gelijkwaardig beschouwt. In het Agile werken vind ik dat terug.”
Peter is in zijn element bij vastgelopen IT problemen waar hij structuur kan bieden en inhoudelijk kan bijdragen. Integriteit en oprechtheid vindt hij belangrijk waardoor hij makkelijk de confrontatie op kan zoeken en alles bespreekbaar maakt. Ook tegen de wind in. Dat brengt zaken in beweging, bij organisatievraagstukken maar ook mensen.
Zijn openlijke nieuwsgierigheid naar ‘hoe het nu echt zit’ maakt dat Peter met de input van anderen snel tot een gedegen analyse kan komen.
“De meeste organisaties hebben tientallen producten en/of diensten. Het geheel overzien, werken aan het hele systeem waarbij ik de technische kant goed zie vind ik bijzonder energie gevend”.
Functies
Organisatieontwikkelaar – interimmanager- mens-
De eigen wijsheid van Peter
“Zorg dat je je altijd vrij kan voelen en plezier hebt in wat je doet. Vraag jezelf dat dan ook regelmatig af. Ik merk dat ik daar een oog voor heb, als mensen niet optimaal met hun talent werken. Situaties hebben altijd een ander perspectief dan je nu denkt. Daar het gesprek over aangaan is mooi. Het mooiste compliment is dan ook van iemand die na tientallen jaren bij dezelfde werkgever de moed had om voor iets anders te kiezen en daar echt veel beter van is geworden.”
Wat biedt Common Sense?
“Wat mij aantrekt in het Common Sense Management Framework en merkbaar elke dag vraagstukken verder brengt, zijn twee dingen. Als eerste kun je alleen aan concrete problemen werken en duurzame verbeteringen aanbrengen. Ten tweede brengt onze methodiek structuur in de dialoog zodat de inhoud ruimte krijgt en niet de vorm. Ik merk nog vaak in opdrachten hoe lastig het is om een formeel systeem in te richten en je daaraan te houden. De kracht van de herhaling brengt zoveel. Rust, verbetering, duidelijkheid. Ik ben dol op vrijheid en afspraken hebben voelt als voor velen als ‘moeten’ maar niet als jij daar zelf ook invloed op hebt. Ik denk maar aan even het inspirerende boek “The Suprising Power of Liberating Structures… “van Keith Mccandless en Henri Lipmanowicz. Vrijheid genereren door structuur aan te brengen blijkt een effectieve aanpak te zijn voor innovaties en betrokken teams.
Peters werkgevers en opdrachtgevers
ANWB, ING, MN, Klaverblad Verzekeringen, Centraal Bureau voor de Statistiek
Peter geeft samen met Werner ook de introductie workshop over het managementboek Team Topologies: Organizing Business and Technology Teams for Fast Flow. En werkt met dit theoretisch framework ook in de praktijk.