Jan-Sake Kruis
Organisatieontwikkelaar - Agile master & coach - trainer- mens
Wie is Jan-Sake en waar liggen zijn talenten?
Jan-Sake rondt zijn studie Elektrotechniek in Delft af, en start bij Infra Design (automatiseerder voor het bankwezen, nu onderdeel van Ordina), waar hij al snel lijnmanager wordt van alle hypotheekproducten. In zowel het beheer als aan de innovatie kant werkt Jan-Sake op een iteratieve wijze met kleine teams zonder dat hij er zich van bewust is dat hij eigenlijk Scrum toepast. Als hij een boekje over Scrum in zijn handen krijgt gedrukt start hij meteen met de opleiding Agile coach en inmiddels is Jan-Sake een van de weinige Agile Masters in Nederland.
Bij ING en CBS begeleidt hij Agile transities op een inspirerende wijze. Het volwassen laten worden van Agile teams en hun invloed op de omgeving laten groeien behoort tot zijn kerncompetenties. “Niets mooier dan dat ik kwartjes zie vallen in de hoofden van Agile teamleden. Als ze iets leren wat ze meteen concreet kunnen toepassen”.
Jan-Sake houdt daarin het overzicht en bewaakt goed de balans tussen ontwikkeling van het team en de waarde creatie van de organisatie.
Jan-Sake traint mee in de Leiderschapstrainingen en verzorgt op aanvraag workshops voor Advanced Product Owners en Scrum Masters waar het ontwikkelen van hun leiderschapsrol centraal staat.
Hij is ook de geestelijk vader van de impactvolle game ‘How agile are you?’. Met dit toegankelijke spel krijgen teams in korte tijd zicht op hoe Agile ze samen zijn en ook hoe de vlag erbij hangt wat ieders eigen standpunten en overtuigingen betreft.
Jan-Sake is een paar jaar geleden door zijn muzikale zoon geïnspireerd geraakt en speelt nu niet onverdienstelijk de klarinet in een orkest.
Functies:
Organisatieontwikkelaar, Agile coach, Agile Master en mens.
Het motto van Jan-Sake
“Alles begint bij het met elkaar een gedeeld beeld te krijgen van de situatie. Hebben we gemeenschappelijk begrip? Dat kost tijd, serieus tijd, maar daarna vlieg je meestal vooruit met elkaar. Je kwetsbaar opstellen hierin en durven zeggen als je het even niet weet, is essentieel, zo heb ik ervaren. Ik breng daarom graag een veilige omgeving aan waar iedereen tot zijn recht mag komen.”
Wat brengt het Common Sense Management Framework volgens Jan-Sake in beweging?
“Wederzijdse instemming, gemeenschappelijk begrip en vrijheid van handelen zijn kernbegrippen in ons gedachtegoed. Dat zijn elementen die ook voor Agile teams onmisbaar zijn. We helpen organisaties en hun managers om in te zien dat je je niet focust op het oplossen van problemen, maar dat je ze in ontwikkeling brengt. Daarmee bedoelen we dat je je richt op het ontwikkelen van de vermogens van je team, zodat zij hun eigenaarschap kunnen pakken. Als je team groeit, verbeteren de resultaten.
Noem het dienend leiderschap voor zelf-organiserende teams. Bij ons leren managers, Scrum masters en Product Owners niet overal zelf het antwoord op te vinden, maar het team te laten excelleren. Dat brengt trots, energie, innovatievermogen en mensen die met elkaar altijd weer nieuwe dingen leren.”
Opdrachtgevers en werkgevers:
IND, CBS, ING, Ministerie van AZ, Ordina.