Ik hoef niet alles zelf te bepalen of te beslissen. Ik geef leiding en dat is echt wat anders.

Nieuws
Door Michael Bres
februari 13, 2020
 
Review deelnemer: Ik weet nu hoe belangrijk het is om aan consensus te werken in mijn team
Review van deelnemer training Managen met Leiderschap

Danielle rondde begin 2020 haar training Managen met Leiderschap af bij Axis into Management. “Zo veel geleerd en in de praktijk gebracht, dat is onvoorstelbaar. Ik voel me steviger in mijn positie staan en werk beter met mijn team samen”.

Danielle opent: “Het Common Sense Management Framework waarop deze training is gebouwd duidt voor mij precies de lading:

  • je gebruikt je praktische verstand- wat we allemaal wel eens vergeten-,
  • het creëren van gemeenschappelijk begrip is een belangrijk fundament in goed functioneren van teams
  • het geeft een heldere structuur aan je managementrol en -taken.”

Danielle, directeur van een overheidsdienst, geeft antwoord op 3 vragen die we onze deelnemers vaker stellen aan het einde van hun training.

Wat zijn je belangrijkste inzichten?
Ik zie aan Danielle dat ze het antwoord op deze vraag meteen paraat heeft.
“Halverwege de training kreeg ik een gevoel van ontspanning, een soort opluchting. Waarom? Dat ik niet zelf, op elk moment, over alles een mening of idee hoef te hebben. En over alles moet besluiten. Ik ben wel eindverantwoordelijk, dat is niet veranderd, maar op een hele andere manier. Ik ben geen antwoord en besluit apparaat zegt Michael wel eens voor de grap zegt. Ik geef leiding aan communicatie-, overleg- en besluit processen. Ik vat samen en maak keuzes. En dat laatste is steeds minder vaak nodig omdat het team actiever is geworden en zelf, met elkaar, goede keuzes maakt.

Een ander inzicht dat daarmee samenhangt, het klinkt te simpel voor woorden, is dat een goed overleg voorzitten voorbereiding en 100% aandacht van mij als voorzitter vergt. Ik moet zorgen dat iedereen aan bod komt, dat alles op tafel komt, dat deelnemers zich gehoord voelen en gehoord zijn. Dat ik tijd neem om het probleem te onderzoeken, dat iedereen aan tafel hetzelfde beeld heeft van het probleem. Dat kost in het begin tijd maar de besluiten die je daarna neemt gaan sneller en werken beter, We zijn allemaal gewend meteen met oplossingen te komen in plaats van de tijd te nemen het probleem met elkaar te onderzoeken.

Ik, de ander, de organisatie. Die triade, een observatiemodel, geeft mij veel inzicht in situaties die stroef lopen maar waar ik niet meteen mijn vinger op kan leggen. Hoe vaak bespreken we nu wat jouw oriëntatie is, die van de ander en die van de organisatie. Past dat nog wel met elkaar? Liggen jouw bedoelingen van jouw baan of carrière nog in lijn met de bedoeling van het team en de organisatie?

Waarom zijn dit belangrijke inzichten voor jou?
Omdat het zo natuurlijk aanvoelt om op deze manier te managen. Het past bij me, het legt de basis voor een actief, blij en wendbaar team.
Wat ik hier ook leerde: oprecht zijn. Als ik alles op tafel wil hebben van anderen, moet ik zelf ook oprecht en open zijn. Het antwoord geven op deze vraag voelde namelijk wat kwetsbaar: deze inzichten zijn zo logisch maar ik was het vergeten. Om een of andere reden was ik afgedreven van mijn primaire taak als manager: mijn team optimaliseren.
Het inzicht dat ontstaat als ik de situatie bekijk langs het model ‘ik, de ander en de organisatie’ maakt dat ik makkelijker moeilijke gesprekken aan kan gaan. Je ontkoppelt namelijk hier de mens en zijn rol en het gesprek wordt er oordeelsvrijer van. Iemand mag van een verandering balen als dat ‘zijn bedoeling’ beïnvloedt. Nu voer ik het echte gesprek over wat zijn frustratie betekent voor het team (de ander) en de bedoeling waaraan we werken (de organisatie).

Wat heb je met die inzichten gedaan?
Gewoon toepassen. Want dat is het mooie aan deze training: er is veel tijd om onze eigen casuïstiek met elkaar bespreken. En als je niet gaat doen in de praktijk sta je op volgende training een beetje aan de zijlijn. Zonde van je tijd.

Als ik het in één zin moet zeggen: ik geef met een andere energie leiding. Mijn mensen voelen zich meer gezien en gehoord. Dat zijn trouwens twee zinnen hahahaha! Ontspan en  blijf lachen. Dat doe ik door de training ook meer.

Ook leren hoe je teams optimaal ontwikkelt en zelf meer ontspant?
De startdate van onze training managen met leiderschap vind je in onze agenda.
Je kunt je ook eerst oriënteren door een Kennismakingsavond te bezoeken- data ook in de agenda te vinden- of een gesprek met een van de trainers aan te gaan. De gegevens van Jasper Doornbos en Michael Bres vind je onder de linkjes.

 
 
* verplicht