Nieuws
Door Werner Vaarwerk
april 8, 2019
 
Workshop ‘Hoe werk je aan vertrouwen binnen je team?’

Vertrouwen binnen teams lijkt moeilijk te realiseren

Na behoorlijk wat jaren op werkvloeren te hebben rondgelopen kan ik dat ruimschoots beamen: vertrouwen in teams, afdelingen en organisaties lijkt moeilijk te realiseren. Ik zie en spreek leidinggevenden die aangeven wat ze allemaal doen om een veilige werkomgeving te creëren: ze communiceren open en frequent, geven aan dat ze vertrouwen hebben in hun medewerkers en hun besluiten, en benadrukken tijdens bijeenkomsten stelselmatig dat ze het belangrijk vinden dat iedereen zich mag en kan uitspreken.

En toch ervaart hun team geen veilige omgeving, blijkt dan bijvoorbeeld uit het laatste medewerkersonderzoek. En als je scherp kijkt zie je dat sommige teamleden in de ‘stand-by’ modus staan, ze elkaar nauwelijks feedback geven of om hulp vragen. En in de ergste gevallen lijkt het wel of het team drukker is met het politieke spel spelen dan met het werken aan resultaten. Wat helpt dan wel?

Ik geef 16 mei  in Utrecht de workshop Creëren van een veilige werkomgeving.  Hier leer ik je hoe jij in jouw omgeving kunt werken aan oprecht vertrouwen in je team of organisatieonderdeel. Ik beloof je dat je met anders kijken naar jouw situatie, anders denken en doen, een ander, beter en blijvend resultaat ervaart! Binnen een dag.

Waarom vertrouwen in teams cruciaal is voor optimale prestaties

“Binnen teams wordt alleen gepraat over vertrouwen als het er niet meer is”, volgens S. Covey (2006), en daarmee slaat hij de spijker op de kop. ‘Vertrouwen komt te voet en gaat te paard’, kennen we ook allemaal. Een jarenlang onderzoek van het bedrijf Google liet zien dat vertrouwen dé spil is voor optimaal functionerende teams. Zonder vertrouwen zakken prestaties in en komen de noodzakelijke innovatiekracht en creativiteit onder druk te staan. Essentiële kwaliteiten voor organisaties die meer wendbaar willen zijn om de steeds sneller opeenvolgende veranderingen soepel te op te pakken.

Het informele circuit: een bron van goud

Ik geef je een voorbeeld over het beroemde en ook beruchte informele circuit. Daar waar medewerkers meer en vaker praten dan in formele overleggen, zoals bijvoorbeeld vergaderingen. Bij Axis into management beschouwen wij, zoals wel meer moderne management literatuur, dit gegeven juist als een bron van informatie over wat er werkelijk speelt in jouw organisatie. In plaats van een situatie die je de kop in moet drukken. Hoe krijg je nu die onderwerpen waar het in de ogen van jouw teamleden werkelijk over moet gaan, op de formele tafel? Het gesprek aangaan over wat er ècht leeft in jouw team is een eerste stap in het werken aan vertrouwen.

In deze workshop maak je een vliegende start door aan de slag te gaan op basis van fundamenteel nieuwe en andere perspectieven op het onderwerp ‘vertrouwen’. Met behulp van de natuurlijke principes van samenwerken en door het ‘verdienen van vertrouwen’ centraal te gaan stellen in jouw eigen manier van leiding geven en organiseren. Want dagelijks werken aan vertrouwen is echt anders dan het geven van vertrouwen.

Werner Vaarwerk

 

 
 
* verplicht