Martin Hetebrij: "Macht moet bespreekbaar worden"

Nieuws
Door Katja Bouwmeester
mei 7, 2020
 
Nieuw! Elke maand een gastblogger over organisatieontwikkeling of leiderschap
Wat kun je doen als je in een politiek spel verzeild bent geraakt?

Martin Hetebrij was lange tijd verbonden aan de Vrije Universiteit, promoveerde in sociale wetenschappen en ontwikkelde zich in het tweede deel van zijn loopbaan tot consultant, trainer en coach op het terrein van organisatieontwikkeling. Martin publiceerde ook een viertal goed gelezen boeken over het politieke spel in organisaties en de rol van macht en communicatie in bedrijven. Dit ging samen met een nieuwe verbinding met de Universiteit van Humanistiek.
Martin over zijn passie macht: “Macht moet gewoon worden en dus bespreekbaar. De inzet ervan breed doordacht en gestuurd. Maar dat gebeurt zelden. Macht heeft een negatief imago terwijl het er altijd en overal is en indien juist ingezet veel positieve werkingen kent. Wordt macht niet op de agenda gezet dan wordt macht een destructieve, ongrijpbare kracht, die de relaties tussen mensen kapot maakt, de mensen zelf ongelukkig en de organisatie vleugellam”.

Waarom heb je ja gezegd op onze uitnodiging als gastblogger?

Martin: “de Common Sense filosofie schenkt aandacht aan de ruimte die mensen nodig hebben en ziet, net als ik, niet het nut ervan in om alles dicht te timmeren. Jullie noemen dat ‘in ontwikkeling brengen’.
Dat sluit niet uit dat er duidelijkheid moet zijn of komen om de samenwerking te bevorderen. Wie gaat waar over? Wie neemt waarover besluiten en hoe gaat dat dan? Is dit een opdracht of een verzoek? Common Sense neemt de aanwezigheid van structuur zeer serieus en dat moet ook. Zonder een heldere structuur werk je informele macht meer in de hand.
En laat ik duidelijk zijn: macht mag en macht moet. Het is er overal en altijd. Pas als je het op de vergadertafel legt – liefst op hoog niveau-en met elkaar over praat, gemeenschappelijke taal ontwikkelt en afspraken over maakt: dan kan macht constructief werken.

Gemeenschappelijk begrip
Dat vind ik ook bijzonder interessant aan het Common Sense gedachtegoed: het met elkaar werken aan gemeenschappelijk begrip als fundament voor samenwerking en resultaten. ‘Alles op tafel’, zegt Jasper dan (red. collega Jasper Doornbos) Dat is met de beste intenties toch heel vaak moeilijk. Ik vergelijk dat met macht bespreekbaar maken en waarom dat niet genoeg gebeurt. Ik leg het hier heel kort uit: mensen hebben strategische belangen en als je macht bespreekbaar maakt laat je anderen in je kaarten kijken. Het hier en daar openhouden of vaag houden van zaken geeft meer bewegingsruimte ervaren veel mensen aan de top”.

Waarom heb je deze blogserie ‘Het innerlijke gesprek’ gekozen voor Axis into Management?

“De hoofdpersoon Emma had enorm last van het machtsspel waarin ze verzeild was geraakt. Wanneer ze afstand neemt komt ze tot een aantal mooie en fundamentele inzichten. Ik weet dat de Leiderschapstrainingen van Axis into Management bij de deelnemende managers ook behoorlijk wat verschuivingen in hun persoonlijke wereld teweegbrengen. Ik vond deze blog daar mooi bij passen en gun ook iedereen de lessen die Emma leerde.  Onder andere dat je vrijheid nooit alleen maar krijgt maar ook moet verwerven”.

Lees hier Martin’s Blog

 

 

 
 
* verplicht