Boekentip: 'De kracht van kwetsbaarheid' van Brené Brown.
‘De kracht van kwetsbaarheid’ staat al een aantal jaren in miljoenen boekenkasten over de hele wereld. En de Tedtalks van schrijfster Brene Brown worden nog steeds door ongelofelijk veel mensen bekeken. Zelf vind ik haar Tedtalk bij Netflix heel erg treffend, heel oprecht en zo ‘klets voor je kop’…brrrr… Ik raad ‘m iedereen aan. Maar waarom tipt collega Werner jou dit boek? Hoe past dit bij de leiderschapsvisie van Axis into Management?
Werner Vaarwerk: “Een prachtig, indringend boek. Ik lees veel en ik kan mijn management perspectief, leiderschapsbril vaak niet uit of afzetten. Mijn tip is dan ook vanuit dit gezichtsveld, bedoeld voor leiders in deze wereld.
Kwetsbaarheid op het werk leidt naar betere oplossingen
Het boekt pakte me helemaal omdat ik ervaar dat als we ons kwetsbaarder gaan opstellen op ons werk -en dus ook de leiders en managers- we veel meer tot het echte verhaal komen. Echte openheid, jezelf kwetsbaar opstellen en daar is vaak moed voor nodig, zorgt ervoor dat organisaties beter tot de kern van problemen komen en ook sneller tot oplossingen die echt werken. Als niet alles op tafel komt dan komen er ook niet de beste ideeën naar boven.
Helaas maak ik mee, veel lezers ongetwijfeld ook, dat er maar weinig leiders zijn die daar een voorbeeldrol in nemen. Vertellen dat je het niet weet, hulp vragen, misschien zelfs wel toegeven dat je een verkeerd besluit hebt genomen nu je terugkijkt. Het is ´not done´. En toch, het scherm blijven optrekken helpt niet! Het is op de lange termijn zelfs destructief voor jezelf.
Magie als je jezelf durft te zijn
Het is begrijpelijk dat we ons ons niet vaak of nauwelijks kwetsbaar opstellen want daar is een gevoel van veiligheid voor nodig. Dat ontbeert regelmatig in organisaties. Je bent bang voor de reacties die er mogelijk komen. Thuis is het al lastig laat staan op je werk. Want daar loeren mogelijke gevolgen als ontslag, stempels als die ´jankerd´ of ´watje´ en het missen van mooie projecten. Kwetsbaar staat gelijk aan zwak in de westerse wereld. Het streven naar perfectie voert de boventoon. Kwetsbaarheid kan juist zo ontzettend bijdragen aan die gewenste “perfectie” of liever het continu beter worden met elkaar.
Even terug naar dat destructieve. Als je elke dag een rol moet spelen, vaak op je tong bijt, je iets anders wilt dan je zegt of vraagt: het zorgt ervoor dat je niet met je talenten werkt, niet het beste van jezelf laat zien. Je mag jezelf niet zijn volgens jouzelf. Dat is uiteindelijk slopend.
Brené Brown snapt dat allemaal en gaat daar niet aan voorbij in haar boek. Ze schetst echter ook wat er gebeurt als je je wèl kwetsbaar opstelt. En dat is magisch!
Wat ik tegenkwam toen ìk me open opstelde
Het mooie van Brené Brown is: ze geeft ook wetenschappelijk onderbouwd aan wat er met je gebeurt als we ons kwetsbaar opstellen. Dat is fascinerend. Daarnaast biedt het boek handige tips hoe je nu begint met dat kwetsbaar opstellen. Dat je daar best maat in kan houden, met kleine stapjes kunt beginnen. Grenzen duidelijk stellen aan anderen is bijvoorbeeld ook een vorm van kwetsbaarheid tonen. Je geeft immers iets van jezelf bloot: ik wil dit niet.
Het gevoel van discomfort wat ze zelf laat zien, en hoe mensen dat juist ervaren als moedig en open durven zijn, vond ik hier zo ontzettend goed uit naar boven komen. Ik relateerde het aan leren, dingen proberen terwijl je niet weet of ze lukken, het voorgevoel van mogelijk falen. En daar houd ik ook niet van. Ik ben liever in 1 stap succesvol. Maar meteen erachteraan begreep ik heel goed dat deze angst nu juist leren en ontwikkelen belemmert. Als mensen en als organisaties.
Vier jaar geleden heb ik piano leren spelen. Dat is best laat (ik ben bijna 49) en een paar maanden geleden trad ik voor het eerst met een band op voor een zaal met 200 mensen waaronder vrienden en familie. Dubbel eng: ik sta liever niet in de spotlights en wie ben ik dat ik piano kan spelen. Maar ik deed het en heb er veel van geleerd!
Ontwikkelen van vertrouwen essentieel fundament van onze leiderschapsvisie
Het creëren van vertrouwen in teams gaat niet zomaar. Vertrouwen geef je niet, dat moet je managen. Verdiend vertrouwen noemen we dat. Een ander fundament is ‘gemeenschappelijk begrip’ of meer bekend als ‘gedeeld beeld’. Als niet alle betrokkenen hetzelfde beeld hebben kom je nooit tot oplossingen die werken of gedragen zijn. Voor het krijgen van gemeenschappelijk begrip van een situatie, probleem of ambitie is het nodig dat alles op tafel ligt. Pas dan krijgen we het rond. Echte openheid is daarvoor essentieel. En zo voor de hand liggend het klinkt, zo weerbarstig is dit in de praktijk.
Dat leren wij managers in de Leiderschapstrainingen bij Axis into Management.
Ga lezen, ga kijken en ik ben benieuwd hoe jij het af of aanwezig zijn van kwetsbaarheid op jouw werkvloer ervaart.’
Door: Katja Bouwmeester