Agile, Blogs
Door Jan Sake Kruis
april 8, 2019
 
Blog: Koffiepraat handige bron voor Scrum Masters

Vorige week las ik op Linkedin een blog van een Scrum Master die vertelde dat hij bila’s hield met zijn teamleden om ze individueel te coachen. Mijn eerste reactie was “Oh jee, weer een scrum master die in de valkuil trapt om coach te willen zijn”.  Het coachen van mensen is in mijn ogen een echt vak waar je een intensieve, meerjarige opleiding voor hebt gevolgd.  Dat leer je in ieder geval niet bij de eerste de beste tweedaagse daagse Scrum Master training. Al lezend werd ik echter steeds enthousiaster over dit verhaal; deze jongeman wist het informele circuit goed te scheiden van het formele overleg. Het bleek namelijk niet om een traditionele bila te gaan, maar om een informeel koffie momentje.

‘Koffiepraat’ waardevolle bron van informatie

Hij had het tweewekelijks teamoverleg  weliswaar gepland, maar dat was alleen vanwege praktische redenen. Deze ‘koffiepraat’ (bila) bleef een informeel overleg, zonder notulen, afspraken en besluiten. Het teamlid en de Scrum Master bespraken wat er maar in hen opkwam: over het werk inhoudelijk, maar ook wat hen op andere fronten bezighield. Het kon gaan over het nieuwe huis, een ziek kind maar ook over aanpalende issues op het werk zoals een probleem met een server of irritatie over de productiviteit van Kees. Het was geen ordinair roddel uurtje waarvan de effectiviteit meestal blijft beperkt tot een kortstondige opluchting, maar daadwerkelijk niets verandert. Hier maakte deze Scrum Master de ‘koffiepraat’ effectief: als ze beiden het onderwerp het relevant vonden voor het team, bereiden ze het verder voor en brachten het onderwerp in de retrospective.

Hoe breng je het informele circuit naar de formele tafel?

De Scrum Master maakt op deze manier een mooie, maar ook noodzakelijke verbinding tussen het formele systeem (de retrospective) en het informele systeem (het koffie momentje). Cruciaal hierbij is dat ze geen formele besluiten nemen of afspraken maken tijdens het koffie momentje, want dan ondermijnt de Scrum Master de autonomie van het team en dat is funest voor het vertrouwen. Het koffie momentje moet informeel blijven, maar het is wel het ideale moment om te achterhalen wat in de praktijk, binnen het team, speelt.

De Scrum Master is in dit geval niet aan het coachen, maar geeft op een ontspannen manier invulling aan zijn rol als faciliterend leider. Hij helpt op deze manier zijn teamleden om alle relevante issues bespreekbaar te maken en daarmee maakt hij een mooie verbinding met wat er in de dagelijkse praktijk gebeurt.

“Ik ervaar meer perspectief en ruimte om anders te handelen”

Ik begeleid agile teams in mijn opdrachten en geef ook trainingen en workshops voor Scrum Masters en Product Owners. Bij mijn opdrachtgevers in- company maar ook met open inschrijvingen bij Axis into Management. In beide omgevingen ervaar ik hoe onze aanpak heel wat teweegbrengt bij mensen. Ze ervaren dat ze andere inzichten krijgen op zaken die hun werk, hun teams belemmeren.  Door diep op zoek te gaan naar de oorzaken ervan, krijgen ze een ander perspectief op wat er aan de hand is, en zien ze meer mogelijkheden om hun situatie aan te pakken. Fantastisch als dat gebeurt en daar ben ik best een beetje trots op…

Ben jij ook Scrum Master en wil je ook leren hoe je aan jouw rol als faciliterend leider op een gestructureerde manier invulling kunt geven? Hoe je goed je rol kan blijven spelen in een formele en informele omgeving waar altijd weer nieuwe belemmeringen opduiken? Lees hier meer wat je bij mij leert in tweedaagse training Scrum Master (Advanced) bij Axis into Management, en de praktische zaken zoals data en locatie:  Op 23 en 24 mei in Utrecht! 

Jan Sake Kruis

Agile coach/ Common Sense consultant Axis into Management

 

 
 
* verplicht