Boeken die je een ander perspectief geven

Inspiratie, Blogs
Door Peter van Poppel
juli 7, 2020
 
Geen komkommertijd voor de nieuwsgierige mens. Boekentips voor aan het zwembad.

De zomertijd is meer nog dan de rest van het jaar een tijd om een boek te lezen. Voor mij is een goed boek een boek dat mijn perspectief weet te veranderen. Het moet me nieuwsgierig maken naar de inzichten van anderen en me kunnen laten kijken door de ogen van een ander. Twee boeken die me dit recent hebben geboden zijn: Apeirogon van Colum McCann en Be like the fox van Erica Benner.

Apeirogon bestaat uit 1001 vertellingen van soms maar één zin, soms een kort verhaal. De relatie tussen een Israëlische en een Palestijnse vader die beiden een dochter hebben verloren staat in dit boek centraal. In mijn ogen is het boek één grote oefening in het veranderen van perspectief. Tegelijkertijd leidt dit op geen enkele wijze tot relativisme of ‘anything goes’, maar gaat het juist om de moed je te verplaatsen zonder af te doen aan wie je bent of wat je meeneemt. Klinkt zwaar en dat is het zeker soms ook, toch was ik van begin tot eind geboeid door de veelheid aan onderwerpen waarmee de ontwikkeling van de centrale figuren wordt beschreven.

Be like the fox is een biografie van Machiavelli door Erica Benner. Machiavellistisch handelen is nu niet direct iets wat we bij Axis into Management erg promoten en dat geldt denk ik voor meer organisatieontwikkeling bureaus of opleidingen. Het boeiende van dit boek is dat we worden meegenomen in de leefwereld en tijdgeest van Machiavelli. Een uitermate volatiele wereld waarin Florence een belangrijke speler was in een Italië dat bestond uit allerlei stadstaten die op verschillende manieren gelieerd waren aan de machtigen van die tijd zoals de koning van Frankrijk en de pausen die hun wereldlijke macht behoorlijk lieten gelden.

Waarom is dit een goed boek? Mijn kernwaarde nieuwsgierigheid komt hier weer boven drijven.  Laat je niet door enkele uitspraken van iemand of wat anderen verspreiden aan verhalen, verleiden tot een vaststaand beeld. Zet zaken in perspectief, betrek de context en stel eens een nieuwsgierige vraag. Iedereen en alles heeft een verhaal. Ga daarnaar op zoek.

Peter van Poppel

 

Gerelateerde trainingen

Managen met Leiderschap

Training Menselijk Managen

Krachtige en levendige teams en organisaties ontwikkelen. Voor en van mensen. Dat is de missie van Axis into Management. De mens en zijn natuurlijke vermogen tot samenwerken en de drie psychologische basisbehoeftes (competentie, verbinding en…
Eerstvolgende training
7 mrt 24
Training Menselijk Managen -
 
 
Managen met Leiderschap

Management coaching: juist nu

Ontwikkel een ander perspectief op jouw vraagstuk en ga met een praktische aanpak aan de slag
Je hebt een concreet vraagstuk op je werk waar je wel hulp bij kan gebruiken. Iemand die je uitnodigt om de situatie en jouw handelen eens van een heel andere kant te bekijken. Zodat er…
Eerstvolgende training
 
 
* verplicht