Bel ons:
030-273-4608

Zes Common Sense tips voor het voorkomen van een winterdepressie

Zes Common Sense tips voor het voorkomen van een winterdepressie

Hoe het beter werkt met managers!

De herfstvakantie is achter de rug en de klok is teruggezet. Het zijn donkere dagen, waarin winterdepressies op de loer liggen. Melancholische artikelen over de zin en onzin van het managen dienen zich aan. Hebt u als manager nog geen depressie, dan wordt u die wel aangepraat. ‘Zonder managers werkt het vaak beter’, zo stelt Management Team in een recent artikel. Natuurlijk is het prima om na te denken over de zin van het managen en hoe u dat doet. Maar dat hoeft echt niet tot een depressie te leiden. Wij geven u zes tips.

Tip 1: Ga lekker zeuren en word een zeurkous

Iedereen vraagt zich wel eens af of het zin heeft wat hij of zij doet. De wereld redden, een goed milieu, een duurzame voedingsindustrie, het nieuwe leidinggeven… Het is logisch dat u af en toe pessimistisch en sceptisch bent. Maar hoe beïnvloedt dat uw dagelijkse werk als manager? En hoe ontwikkelt u perspectief? Ons advies: als u sceptisch bent, koestert u negatieve gedachten. Daar is niets mis mee, op voorwaarde dat u er zich van bewust bent en anderen laat meegenieten. Ga dus lekker zeuren en word een zeurkous. Het helpt u om uw onbewuste negatieve gevoelens, intenties en gedachten naar boven te krijgen. En dat is goed. Zeker als u zo het zeuren bij uw medewerkers stimuleert, concreet maakt en ervoor zorgt dat het uit de wandelgangen komt.

Tip 2: Ga lummelen als u geen zin hebt in zeuren

Bent u een fanatieke manager die altijd overal bovenop zit? De kans is groot dat u juist harder gaat werken als u zichzelf betrapt op negatieve gedachten. Doorgaan en niet zeuren, het komt vanzelf wel goed. Maar is het nu echt nodig om altijd de boog op spanning te hebben? Ons advies: laat de boel af en toe gewoon de boel. U hebt slaap nodig en moet soms ook een beetje kunnen lummelen. Zeker als u negatieve gedachten hebt. Alles maar doen voor uw werk, is niet gezond. Het is zeker geen effectieve remedie voor pessimisme en scepticisme. Vanzelfsprekend hangt het wel af van de situatie of u kunt lummelen of niet. Soms is zeuren beter en hebt u het vermogen nodig om een constructief perspectief te ontwikkelen.

Tip 3: Maak het zeuren concreet

Negatieve gedachten ondermijnen uw wil tot actie. Ze maken het erg moeilijk om een methode en een constructief perspectief te vinden om aan de problemen in uw organisatie, afdeling of team te werken. Ons advies: maak het zeuren concreet door het probleem te observeren, te analyseren en te delen. In alle gevallen komt de ontwikkeling van perspectief tot stand vanuit uw eigen vaardigheden en mondigheid. Ja, u bent moe. En nee, u hebt geen zin. Toch bestaat de enige remedie uit het aanpakken van het concrete probleem in communicatie met de anderen in uw team. Dit is voor iedere manager een stevige uitdaging.

Tip 4: Maak duidelijk waarom u leiding geeft en wat u ermee wilt bereiken

Stel, u hebt de eerste drie tips toegepast en bent bevorderd tot zeurkous en lummelaar. U bent zich bewust van uw gevoelens en negatieve gedachten en pakt het concrete probleem aan. Ondanks dat u een belangrijke stap hebt gezet, vraagt u zich misschien toch nog af wat voor zin het allemaal heeft. Ons advies: schrijf voor uzelf eens op waarom u leiding geeft en wat u ermee wilt bereiken. Waarom doet u wat u doet? En waarom is dat voor u zo belangrijk? Hoe draagt het bij aan wat u, anderen en uw organisatie nastreven? Laat wat u hebt opgeschreven lezen door iemand die u vertrouwt. Praat erover. Wellicht worden zo uw persoonlijke drijfveren duidelijk en begrijpt u waarom u doet wat u doet en wat de zin daarvan is.

Tip 5: Bepaal hoe u leiding wilt geven en volgens welke principes

Met het expliciet maken van uw drijfveren, hebt u een eerste stap gezet in het uitwerken van een persoonlijk statuut. In eerdere tips hebt u kunnen lezen dat dit ook belangrijk is voor het ontwikkelen van een gezonde leiderschapsfilosofie. Maar om uw eigen scepsis en pessimisme te ondervangen, zult u meer moeten doen dan zaken expliciet maken. Ook de manier waarop u leiding geeft doet ertoe. Ons advies: vraag eens wat uw medewerkers van uw managementstijl vinden. Misschien komt u erachter dat wat u doet zeker invloed heeft, in positieve of negatieve zin. Werk uw persoonlijke statuut verder uit door op te schrijven hoe u leiding wilt geven en welke principes u daarbij wilt hanteren. U wordt er gegarandeerd heel blij van.

Tip 6: Denk na! Durf! Doe en leer!

 Na het zeuren, lummelen en bewust worden, is het nu tijd voor actie! Het overwinnen van pessimisme en scepticisme is hard werken. U kunt niet zeggen “ik wil gelukkig zijn” en het daarbij laten. Net zo min werkt het als u zegt “ik wil een goede manager zijn” zonder iets te ondernemen. Wat u wel kunt doen, is uw eigen managementvakmanschap verder ontwikkelen. Ons advies: volg een training Common Sense Development Program (CSDP). U bepaalt hoe u leiding geeft en beseft dat u kunt kiezen vanuit welk perspectief u dat doet. Denk na! Durf! Doe en leer! Alleen een handelende manager is een goede manager. Ontwikkel perspectief (tip 1 t/m 3), word u bewust van uw aanpak (tip 4 en 5) en ga op basis daarvan handelen. Zo voorkomt u zeker een winterdepressie en bewijst u dat het met u als manager wel degelijk beter werkt!

Bekijk het filmpje over het voorkomen van een winterdip: