Bel ons:
030-273-4608

Wie motiveert u? Of doet u dat zelf?

Wie motiveert u? Of doet u dat zelf?

Motivatie als managementthema.De waarheid over leiderschap en motivatie

Door wie of wat laat u zich leiden in uw motivatie om dagelijks de dingen te doen die u doet, met de energie die u daarvoor over hebt? Een goede vraag. Het wie of wat impliceert dat er iets van buitenaf nodig is om gemotiveerd te raken. Managers zijn er goed in externe impulsen te geven om hun medewerkers te motiveren. Maar hebben die wel het beoogde effect?

Het zit van binnen

Volgens ons komt motivatie niet van buitenaf, maar van binnenuit. Ieder mens heeft immers zijn eigen motieven om iets wel of niet te doen. Deze motieven zijn vaak gebaseerd op het aanwezige begrip van wat er moet gebeuren. Behalve de natuurlijke bereidheid om iets te doen, hebben de meeste mensen niet veel meer nodig dan een (liefst gemeenschappelijk) begrip van wat goed is voor een organisatie, team of een individu.

Werk van betekenis

Sommige mensen zetten zich bijvoorbeeld niet zo snel in voor een fabriek die bommen maakt. Dit op basis van hun begrip en besef van de gevolgen van wat ze doen. Deze mensen kunt u motiveren wat u wilt, tot slaaf maken of wat dan ook: zij blijven de boel boycotten, werken niet mee, zijn niet gemotiveerd. Wel willen zij werken voor organisaties die (echt) maatschappelijk gericht zijn of waarin zij iets kunnen betekenen.

Goed gemotiveerd

Zo zijn er mensen die graag werken voor overheidsinstanties. Zij hebben het idee dat de maatschappij beter functioneert door deze organisaties en door hun eigen inzet. Ze vinden dat mensen daarmee beter worden geholpen en gemeenschapsgeld goed of beter wordt besteed. Als u graag trainingen geeft, doet u dat omdat u ziet dat anderen daar beter van worden. Een externe motivatie, in welke vorm dan ook, is dus helemaal niet nodig.

Gratis themabijeenkomst

In oktober organiseren we een (gratis) bijeenkomst over motivatie als managementthema. Tot die tijd besteden we in onze nieuwsbrieven aandacht aan verschillende aspecten van dit voor veel managers lastige onderwerp.

Wilt u zich vast aanmelden voor de bijeenkomst? Dat kan natuurlijk. Stuur een e-mail naar management@axisinto.nl en u bent verzekerd van een plaats.

En/of laat u inspireren door Tate’s world: