Bel ons:
030-273-4608

Met welke aanpak blijft u de concurrentie de baas?

Met welke aanpak blijft u de concurrentie de baas?

Democratisering van de werkvloer lost organisatieprobleem niet op

Onder meer door de oplopende crisis vindt er tussen organisaties een enorme concurrentiestrijd plaats. Voor veel van hen is het een enorme uitdaging om zich staande te houden in deze strijd. Volgens mij kunnen de bedrijven met de meest effectief samenwerkende medewerkers een voorsprong nemen en behouden.

Ik hoor veel van mijn vrienden, kennissen en familieleden mopperen over hun werkgever. De druk om harder  te werken, efficiënter te produceren, meer te verkopen en de kosten te reduceren neemt toe. Juist nu zijn innovatie en sociaal intellect cruciaal. In plaats van meer druk uit te oefenen, zou de leiding er goed aan doen om een faciliterende houding aan te nemen en zich te richten op vrije dynamische, communicatieve processen in de organisatie.

Meer motivatie, creativiteit en productiviteit

Deze aanpak leidt tot meer intrinsieke motivatie, creativiteit en productiviteit. Terwijl meer druk op de ketel (of motiveren) nadelige gevolgen heeft en minder goed werkt. Er wordt wel geroepen: we zijn democratisch, mijn deur staat altijd open, iedereen kan hier zeggen wat hij of zij wil. Maar is democratiseren wel de oplossing?

Dialoog op de werkvloer noodzakelijk

Het systematisch ontwikkelen van een vakinhoudelijk, dynamisch discours — met andere woorden conversatie, dialoog, uitwisseling — op de werkvloer, begeleid en gefaciliteerd door het management: dat is naar mijn idee de manier om als organisatie én als land de concurrentie blijvend aan te kunnen.

IJsselstein 15 mei 2013

Jan Pompe

Managementfilosoof

Vragen? Opmerkingen? Graag! Stuur ze naar jan.pompe@axisinto.nl.